Kādas izmaiņas gaidāmas UIN jomā? Kā labot kļūdas nodokļa rēķinā? Kādu līgumu izdevīgāk slēgt ar fizisku personu? Kā automatizēt mazos darbus grāmatvedībā? Atbildes uz šiem un citiem uzņēmuma ikdienā būtiskiem jautājumiem atradīsiet jaunajā žurnāla “iFiT” numurā!

Jāveido labas komandas

Lai gan gads jau ieskrējies, joprojām daudz nezināmā. Šobrīd biznesa pasaule atrodas gan globālo, gan vietējo izaicinājumu krustugunīs. Elīna Egle liek aizdomāties, cik tieši šobrīd svarīgi apzināties savu potenciālu, lai ne tikai katrs atsevišķi, bet visi kopā izdzīvotu un turpinātu attīstīties. Intervijā sarunājāmies ar Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāju Elīnu Egli.

Ceļā uz vienotu UIN sistēmu

Tiešo nodokļu, tostarp uzņēmumu ienākuma nodokļa, sistēma ir radīta vairāk nekā pirms gadsimta. Šodien uzņēmējdarbības vide ir būtiski mainījusies, tāpēc Eiropas Komisija aktīvi strādā pie jaunas vienotas sistēmas ieviešanas visā Eiropas Savienībā. UIN nākotni ieskicē SIA “KPMG Baltics” partnere, Nodokļu konsultāciju pakalpojumu nodaļas vadītāja Ilze Berga.

Kāds līgums izdevīgāks?

Fizisko personu var nodarbināt dažādos veidos. Pirmais, kas nāk prātā, ir darba līgums. Tomēr – vai vienmēr šis ir vienīgais un labākais sadarbības formāts? Kopā ar SIA “Leinonen” juristu Edgaru Līcīti un vecāko nodokļu konsultanti Līgu Treiloni pētām, kādos gadījumos slēgt darba, kādos uzņēmuma vai autoratlīdzības līgumu, bet kad pareizāk būtu slēgt pilnvarojuma līgumu.

Kā labot kļūdas nodokļa rēķinā?

Reizēm sastopamies ar situācijām, kad darījums ir noticis jau pirms kāda laika, bet vēlāk kādu iemeslu dēļ tiek konstatēts, ka tomēr nav izsniegts vai saņemts nodokļa rēķins. Saprotams, ka visbiežāk darījuma puses var šo situāciju labot – sagatavot trūkstošos dokumentus, dokumentēt apstākļus, kādos šīs labošanas darbības tiek veiktas. Bet kā rīkoties tad, ja kļūdu labojums nav iespējams? Ko iesākt, ja darījuma summas ir lielas? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz SIA “Sorainen ZAB” vecākā nodokļu menedžere Dace Everte.

Valstij jāmaksā par savām kļūdām!

Ja uzņēmums vai fiziska persona pieļauj kļūdu, tai ir jāmaksā sods. Bet reizēm kļūdās arī valsts institūcija, kā rezultātā uzņēmumam vai arī fiziskai personai tiek radīti materiāli zaudējumi. Vai valstij ir pienākums atlīdzināt zaudējumus? Skaidro SIA “Zvērinātu advokātu birojs CersJurkāns” zvērināta advokāte Aija Tuvikene.

Mazo darbu automatizācija pārejai uz digitālo grāmatvedību

Automatizācijas iespējas uzņēmumos tiek izmantotas arvien vairāk, tostarp arī grāmatvežu darbā. Kādus mazos darba uzdevumus var automatizēt? Kādus tehnoloģiskos risinājumus ir iespēja izmantot? Kur meklēt iespēju apgūt dažādus datu apstrādes un vizualizācijas rīkus 2023.gadā? Atbildes meklējam kopā ar Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas valdes locekle Ilzi Palmbahu-Zvirbuli.

Šīs un citas tēmas lasiet “iFiT” februāra numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā Abonēšana.