Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) izstāšanās sarunas joprojām ir bez rezultāta. Tikmēr strauji tuvojas noliktais termiņš Apvienotās Karalistes aiziešanai no ES – 2019.gada 31.oktobris. Piedāvājam nelielu ieskatu dažādos tiesiskajos aspektos, kas būs jāņem vērā, ja vienošanās ar ES tomēr netiks panākta.

Uzņēmumi, kam ir cieša sadarbība ar Lielbritānijas uzņēmumiem, domājams, jau laikus sagatavojušies pārmaiņām, paredzot vairākus scenārijus atkarībā no pārrunu iznākumiem. Rakstā sniegtā informācija paredzēta uzņēmumam, kam nav tik bieži kontakti ar Apvienoto Karalisti (tādi Latvijā ir lielākā daļa), bet kas dažkārt saskaras ar kādu šīs valsts partneri partneri vai tikai lūkojas tās virzienā.

Pēc izstāšanās bez līguma Lielbritānija kļūs par trešo valsti Eiropas un Latvijas likumdošanas izpratnē jeb ārpus ES esošu valsti. Tai vairs nepiemēros ES tiesību aktus, un attiecībās ar to vairs nedarbosies ES ietvaros izveidoti sadarbības mehānismi. Latvijas un Lielbritānijas attiecībām tiks piemērotas konvencijas un divpusēji līgumi, kas saistoši abām pusēm.