Kā jau noskaidrojām iepriekšējā šīs tēmas rakstā, kriptovalūta jeb virtuālā valūta ir vērtības digitālais atspoguļojums, kas var būt digitāli nosūtīts, glabāts vai tirgots un funkcionēt kā apmaiņas līdzeklis, bet nav atzīts par likumīgu maksāšanas līdzekli, nav uzskatāms par banknoti un monētu, bezskaidru naudu un elektronisko naudu jeb e-naudu, kā arī nav monetārā vērtība, kura uzkrāta maksājuma instrumentā. Kā šīs virtuālās valūtas regulētas Latvijas kaimiņvalstīs?

Igaunija

Igaunijā, lai īstenotu kriptovalūtu biznesu, uzņēmumam jāsaņem licence kriptovalūtu operācijām. Licences saņemšanai nepieciešams vietējais valdes loceklis, savukārt e-naudas iestādēm un maksājumu iestādēm jāveic turpmākas operācijas Igaunijā. Obligātais pamatkapitāls šādai sabiedrībai ir 12 tūkst. eiro, kā arī vismaz vienam valdes loceklim jābūt Igaunijas rezidentam.

Licence attiecināma gan uz kriptovalūtu maiņas pakalpojumiem, gan uz elektronisko maku jeb e-maku (e-wallet) pakalpojumu sniegšanu. Igaunijas Finanšu izlūkošanas nodaļas izsniegta licence nepieciešama gan kriptovalūtu izlaišanai apgrozībā, gan kriptovalūtu maiņas (tostarp arī kriptogrāfijas) pakalpojumiem. E-maku pakalpojumu sniedzēji klienta vārdā var ģenerēt un saglabāt šifrētas atslēgas, t.i., nodrošināt nepieciešamo akreditācijas datu glabāšanas pakalpojumus, lai piekļūtu virtuālajām valūtām.