Uzņēmums pieņem darbā darbinieku un nosaka viņam 3 mēnešu pārbaudes laiku. Pēc mēneša darba devējs uzzina, ka darbinieks pieder kādai noteiktai reliģiskai sektai, kuru pats darba devējs neatbalsta, tādēļ viņš uzteic darbiniekam darbu pārbaudes laikā.

Darbinieks vēršas tiesā, norādot, ka, spriežot pēc darba devēja izteikumiem viņa un kolēģa klātbūtnē, viņaprāt, darba līgums pārbaudes laikā nav uzteikts viņa profesionālo spēju, bet gan reliģiskās pārliecības dēļ. Līdz ar to darba devējs pārkāpis atšķirīgas attieksmes aizliegumu  īstenojis atšķirīgu attieksmi darbinieka reliģiskās pārliecības dēļ. Tiesa nosaka darba devējam pienākumu atjaunot darbinieku darbā.

Vai darbiniekam šādā gadījumā turpinās neizmantotais 2 mēnešu pārbaudes laiks (no sākotnēji noteiktajiem 3 mēnešiem)? Vai arī darbinieks uzreiz ir jāpieņem darbā un pārbaudes laiks vairs nevar tikt piemērots? Vai varbūt var noteikt jaunu pārbaudes laiku?

Ja pārbaudes laiks ir jānosaka, kā darba devējam tagad šādu darbinieku atlaist, ja neatbilstošas tomēr ir arī viņa profesionālās spējas? Jo zināms, ka, uzteicot darba līgumu pārbaudes laikā, nav jānorāda uzteikuma iemesls. Tādējādi darbinieks atkal var vērsties tiesā un norādīt uz atšķirīgo attieksmi. Vai neveidojas situācija, ka no šī darbinieka nebeidzami nevarēs "tikt vaļā"?